|
|
בבל , , 8/2/2012 |
|
|
|
ר.ק. נראיין
לחכות למהאטמה
|
גנדהי יורד מקרון המחלקה השלישית, תחנת הרכבת של מדראס, 1946 / קאנו גנדהי © R.K. Narayan 1955 © בבל, 2006 דאנאקוד: 462-301 שם מקורי: Waiting for the Mahatma מס' עמודים: 255 מחיר קטלוגי: 88 ₪ הספרייה של בבל - עורך הסדרה: שרון רוטברד עריכת תרגום: יורם נסלבסקי תרגום מאנגלית: חני גלעד עיצוב עטיפה: אנקטי
האפוס ההודי הגדול (כמאה אלף בתי שיר) של הסכסוך בין בני קורו לבני פאנדו ומלחמתם אלה באלה, בגירסה מהודקת ומקוצרת שנכתבה על ידי גדול סופרי הודו. >>>
|
לאחר שהתייתם מאמו שנפטרה בלידתו ומאביו שנהרג זמן לא רב אחר כך במלחמה, גדל שְרִירַאם אצל סבתו במַלְגוּדִי וימיו עוברים עליו בפינוק ובבטלה. הוא שומע לראשונה על ביקורו של מהאטמה גנדהי בעירו, כשהנערה היפה ביותר שראה מימיו נעמדת לידו ומטלטלת מול פרצופו קופסת התרמה. גם היא יתומה. שמה, בְּהָארַטי, ניתן לה על ידי המהאטמה בכבודו ובעצמו. היא אידאליסטית, פיקחית וחדת לשון, וכפעילה בתנועתו של גנדהי, היא מלווה אותו מקרוב במסעותיו. שריראם בוחר ללכת בעקבותיהם של בהארטי והמהאטמה, לקבל עליו את עקרונותיה של התנועה ולהפיץ את בשורת המאבק הלא-אלים בבריטים תחת הסיסמה "צאו מהודו". אך לאהבתו ולהשקפותיו החדשות מצפים מבחנים לא קלים. "לחכות למהאטמה" הוא אחד הרומנים האהובים והידועים של ר.ק. נראיין, מגדולי הסופרים ההודים בני זמננו, שבו הוא משלב לראשונה מרכיבים אמיתיים ובדיוניים. דמותו הפלאית של גנדהי והדרמה של הודו בתקופת מאבקה לעצמאות בשנות הארבעים נשזרים בסיפור האהבה המקסים של שריראם ובהארטי, ובמלגודי, אותה עיר קטנה פרי דמיונו של נראיין, שעבור קוראיו הרבים בהודו ומחוצה לה הפכה כבר מזמן למקום ממשי.
אמו, שמתה בשעה שילדה אותו, ואביו, שנהרג במסופוטמיה, יכולים היו להיות מבחינת שְרִירַאם דמויות מן האגדות. מכל מקום, לקיומה של אמו היתה לו ראיה מוחשית בדמות תצלום נתון במסגרת, שבמשך שנים התנוסס על הקיר במקום גבוה מדי, כך שנבצר ממנו לראותו. >>>
"הוצאתו בתרגום חדש של הרומן היפה הזה, שתורגם לראשונה לעברית בשנת 1962 - שנים אחדות לאחר פרסומו בשפת המקור - מציעה לקורא הישראלי הזדמנות מחודשת להיכרות עם מי שנחשב לאחד מגדולי הסופרים של הודו, ואחד הפופולאריים בהם, ובכל זאת זעיר מזעיר מקורפוס כתביו תורגם לעברית. זהו רומאן שהסבטקסט שלו עולה על הכתוב בו במפורש; רומאן שמציע מצד אחד יד מלטפת לגיבוריו – ובמובן רחב יותר: ללאומיות ההודית, ללאומיות באשר היא – ומצד שני עוקץ ברמז, ובכל-זאת באומץ, את הגיבורים הלאומיים ואת גיבורי הרומאן עצמו." "הרומן 'לחכות למהאטמה' מאת נראיין הוא קינה על חולשתה של האנושות, שלא הצליחה לקבל לתוכה את דרך ה'סטיאגרהה' של המנהיג ההודי." "נראיין יודע לספר סיפור, ולשלב היסטוריה 'גדולה' עם חיים של אנשים 'קטנים'." מה נשאר מהחזון של מהאטמה גנדי? "מבט חודר ומאלף על הימים האחרונים של תנועת גנדי בימי חייו של המנהיג הגדול. רומן נאיבי, מתוק מריר, ומאוד אירוני ומפוכח בקצוות. יעניין כל חובב של תורת גנדי, כל חובב הודו".
שני סיפורי אהבה עזי מבע, בהירים ומבהירים: "פנטזמה" ו"מושבת האהבה". זהו סיפורם של אשה אחת, אליזבת טאוב ושל שני גברים, מקס והאדי והיחסים בינהם הנפרשים על פני 30 שנה. הזמן זורם במעגלים שהולכים ומתרחבים, ובתחנותיו הגבורים נפגשים, נפרדים, עוזבים, אובדים ונפגשים שוב. >>> בסרט האחרון שלה המצלמה התעכבה על האגן, אגן הירכיים החשוף, ולמרות שזה לא היה האגן שלה, יצא לה שם של אחת שנותנת. לא הופתעתי למצוא את עצמי בירכתי חנותו של מר קליין, לבושה רק בגופיה ותחתונים, מוקפת בפרוות צובל.
|
||
Created by: Zzzen Design: eFshar Copyright © Babel LTD. All rights reserved